Детски работи,  Полезно

Какви вещи са необходими за яслата

Кандидатствах за прием в ясла, когато Дари беше на около 1 г. и половина. Според мен ни приеха по чиста случайност, но това ще го коментирам друг път. В днешния пост ще ви разкажа накратко какви вещи са необходими за държавно дестко заведение.

Още преди да дойде първият „учебен“ ден и да лисна водата по стълбите, директорката ме инструктира какви дрехи да не ѝ обличам и какви може. Според мен това е правилно, имайки предвид факта, че учат децата да се обличат и събличат сами. Предполагам на детето ще му е трудно, ако да речем е облечено с поло или с някой засукан гащеризон. Твърде много копчета също не са подходящи, така че избягвам да обличам и дрехи от такъв тип. 

Един яслен тоалет на Дари се състои от:

  • Памперс, който да НЕ е гащи, че им било трудно да го сменят
  • Тениска с къс ръкав, която да НЕ е боди, защото ги топяли в съдържанието на гърнетата
  • Блуза с дълъг ръкав, която да НЕ е поларена или някаква материя, която запарява
  • Ако е студено навън, слагам и суитшърт, който в последствие махат в яслята
  • Памучен анцуг или клин, който да е удобен на детето
  • Чорапи
  • Яке и обуквки – според сезона

Неколкократно ме предупредиха, че в яслата умишлено поддържат по-висока температура в помещенията, особено през зимата. И не веднъж са казвали, че децата НЕ трябва да бъдат навлечени, защото се потят много. И гледам да се съобразявам с това. 

По-долу съм направила и списък с нещата, които слагам в раничката.

Към днешна дата положението е следното: понеделник раничката с дрехите и мокрите кърпи се оставя в гардеробчето на детето и в петък ми я връщат. А когато оставям детето на ясла, тя си носи втора малка раничка, в която са пантофите и няколко памперса за деня. 

След като я взема от ясла в тази същата раничка добавям шишето ѝ с вода, някой плод и бисквитки, защото дори и да е яла 3 минути преди излизането, тя пак ще си похапне нещичко. 

Ще видим дали в детската градина ще са със същите практики като в яслата. Тази година предстои да разберем ♥

В оставения линк от Facebook можете да откриете какви плюсове и минуси намирам в пускането на детето на ясла/детска градина.