Детски работи,  Неголеми деца

Любими образователни занимания – част 2

В този пост следва да видите продължението – втора част на любимите образователни занимания на дъщеря ми. Отнасят се за периода, когато тя беше на 2 години и 2 месеца. 

В първата част на поста споделих следните 5 занимания:
По-долу ще откриете следните образователни занимания:
Книжки с реални образи на животни и предмети

Харесвам всички детски книжки с реални илюстрации, защото откривам много позитиви. Например това, че детето добива реална представа как изглежда дадения предмет или животно. То не се подвежда от изкривените рисунки, независимо че има много добри художници. 

От тази поредица имаме още няколко книжки. На снимката виждате „Първите думи“. В нашата библиотека имаме още: „Числата“, „Стопанският двор“, „Превозните средства“, „Цветовете“ и „Животните“.

Всичките книжки от поредицата са купувани от Лидъл в определени седмици от годината. 

Книжки с пъзели

Върху книжката пише, че препоръчителната възраст е над 3 години. Затова в началото само разглеждахме страниците и картинките по тях. 

В последствие показах каква е идеята на пъзелите. С времето Дари се научи да разглобява пъзелите. Нямаше още 3 навършени години, когато разбра каква е идеята. В един момент започна да си ги реди сама. Е, случвало се е да се загуби някоя част от пъзелите, но гледам да не държа на тези неща.

Всичките 5 пъзели от книжката са с по шест части. А самата книжка е купувана отново от Лидъл. Веднъж годишно ги пускат за по 1 седмица и трябва да се следи каталога им, за да не се изпуснат.

Карти – пъзел

Това са първите карти-пъзел на Дари. Издателството се казва Клевър Бук и няма техен продукт, който да не е оценен подобаващо. От всеки един може да се извлекат множество знания, да се обогати активния и пасивния речник на детето, както и да се събуди любопитсктвото.

Имаме подобни карти-пъзел на различна тематика. „Бебета животни“ бяха първите, които закупихме. Те са подходящи за деца над 2 години. Останалите, които имаме на подобен принцип, са: „У дома“, „В магазина“, „Аз броя“, „Формите“ и Цветове и размери“.

Всичките карти крият възможности за безброй игри. Във всеки комплект има 15 карти като материалът, с който са изработени, е дете-устойчив. Иначе казано – специален дебел картон, който действително издържа във времето.

Карти с думи

Този комплект с образователни карти за най-малките е на издателство Пан. От него детето може да научи цели 100 нови думи. В комплекта има и карта към родителя, в която са дадени предложения и насоки за игри.

Нарисуваните предмети и животни върху картите са от заобикалящия ни свят. По този начин детето може да развие своята наблюдателност като, например, започне да открива и реалните предмети около себе си.

Всяка една категория предмети (например животни, дрехи, храна и т.н.) е обозначена с лента в различен цвят. Това позволява сортиране и учене на цветовете. Както и развиване на логическото мислене в децата. Картите са подходящи за деца над 1 година.

Кутия, пълна с малки книжки

Има различни комплекти с малки картонени книжки. Аз реших да купя варианта с животните. Издателството е Фют. Чрез комплекта децата следва да се научат да броят, да разпознават цветовете, да посочват кое е голямо и малко, както и да обогатят своя речников запас.

С тази кутия, пълна с книжки, могат да се измислят всякакви занимания. Например да се редят една върху друга като кубчета, да се подреждат в самата кутия като пъзел. И заради малкия си размер, книжките са удобни за детските ръчички.

Подходящата възраст за игра е над 1 година. А уменията, които могат да се придобият, са достатъчно, че да си заслужава покупката. Дъщеря ми ги наблюдаваше дълго време, преди да започне да задава въпроси. Научихме имената на много животни от различни категории (домашни, морски, диви и т.н.). 

В бутона по-долу може да откриете препратка към първата част на този блог пост.