The List Lady,  Организация

Организация на детски рожден ден по време на пандемия

През 2020 година нямахме този лукс да честваме детски рождени дни по ресторанти и разни кътове. Родителите с летни бебета имаха повече възможности за това къде да се организира партито, но родители като мен с бебета, родени през месеците, които съдържат „Р“ в името си… Е, ние нямахме голям избор. Затова реших вторият рожден ден на Дари да е у дома с най-близките роднини. Самата организация за деня я разделих в няколко категори:

1
♥ Обстоятелства – време, място и гости ♥

Рожденият ден през 2020 се падаше в делничен ден и затова се съобразих с работещите гости и го направихме привечер към 18ч. Ако се падаше през почивните дни, най-вероятно щях да поканя гостите следобяд (след обедния сън на Дари). А ако имах тази възможност, щях да избегна едно огромно превъзбуждане и незаспиване до много късно вечерта. Но важното е децата да са щастливи в крайна сметка.

Мястото беше ясно от самото начало – на домашно. Изобщо не съжалявам, че така се получи, защото Дари си беше в свои води и според мен се чувстваше по-добре, отколкото ако трябваше да търчи безразборно в някой детски кът. Или поне аз така си мисля. Предполагам, ако всичко е наред с обстановката в страната разбира се, следващите години ще има безразборно тичане из детските кътове, но засега съм доволна и на това. Пък и излезе къде къде по-евтинджос.

Гостите също бяха ясни, защото с тази семейна групичка се събираме и по големите празници заедно. И спазихме и условието да сме под 15 човека на едно място (включително и кучето). Дори приемахме дезинфектант през устата под формата на алкохол. Така че всичко е било точно. 

2
♥ Избор на тема за партито ♥

Темата на детското парти ме вкара в голяма дилема, защото се чудех дали да е Пепа прасето, или Мини Маус. Направих и няколко теста на детето да видя на кое се радва повече. На моменти Пепа водеше, след това Мини имаше преднина, защото има и дрешки с нейния облик. 

Накрая решиих да се спра на Мини Маус, като за избора си бях повлияна главно от формичката за бисквитки, на която пишеше името на дъщето. 

А с тази сладурска формичка успях да спретна и малки подаръчета за гостите, които опаковах прилежно в прозрачни пликчета и ги сложих на масата пред всеки един човек. Рецептата за тях ще ви я издам друг път. 

3
♥ Избор на украса ♥

За избора на украса знаех какъв ще е главният герой, но не знаех как точно да я направя самата украса. Досега не ми се е случвало да съм давала пари на някого за подобни услуги, защото все си мисля, че едно дете би се зарадвало и само на един балон и няма да оцени стотиците левове за арки и прочие.

Е, наистина изглежда красиво, но парите, които ще дам на фирмата за украсяване, мога да ги вложа в нещо по-стойностно за детето. Но това са си мои виждания и не ангажирам никого с мнението си.

Да се върна на украсата. Преди да започна да купувам каквото и да било, винаги отварям добрия стар Pinterest, за да почерпя малко вдъхновение. След това си правя списък какво искам да купя и чак тогава тръгвам по магазините. Купих тематични: чаши, чинии, салфетки, покривки, балони с хелии. Останалите не бяха тематични, но пак се връзваха с цялостната концепция: обикновени балони, балон-цифра, шапки, свирки, балони с букви ‘happy birthday’ и май е това.

4
♥ Облекла ♥

За облеклата имах амбиции да бъдем облечени тематично и еднакво, но явно тия амбиции се бяха разбобяли и наблегнах над тоалета на детето. Той беше съставен от:

 • Ушички на Мини с тематична за Коледните празници шапка;
 • Сладурска рокличка Отново на Мини;
 • Обикновен бял чорапогащник;
 • Жилетка над рокличката, че все пак си е зимно време по това време;
 • Сладурски ластик за коса, от който висяха червени лентички със снежинки;
 • Домашни пантофи, които изобщо не се връзваха с тоалета;
 • За друго не се сещам
Когато купих рокличката на Мини, Дари много ѝ се зарадва и веднага тръгна да си я нахлузва по неправилни части от тялото. Бях много щастлива, че успях да намеря последната останала рокличка от този модел и да бъде точно в нейния размер. 

Моят тоалет не беше нищо особено – рокля, която да не привлича цялото внимание към мен, но в същото време да изгледжа прилично и най-вече да ми бъде удобна. 

5
♥ Детско меню и меню за големите ♥

Главното меню включваше: 

 • Месо – свинско и пилешко
 • Салати – картофена, руска и разни свежи
 • Мезета – салами, сирена и кашкавали
 • Сарми – зелеви
 • Алкохол – много
 • Безалкохолни – кой каквото си пие попринцип

Детското меню включваше:

 • Сандвичи от франзелки с филаделфия, салам, краставица и домати
 • Сладки мъфини с глазура
 • Разни соленки
 • Cake pops
 • Сокове

Децата бяха на такава възраст, че ядоха главно от менюто за големите, но прецених, че не върви детската маса да седи празна и затова измислих тези скромни хапвания.

6
♥ Торта ♥

За тортата ще ви говоря в отделен блог пост, но сега ще ви разкажа с две думи какъв беше нейният случай.

Реших, незнайно по какви причини, да я правя собственоръчно като използвам дори и фондан. Няма да лъжа, настина стана много вкусна, но фонданът честно ви казвам – мнооого по-труден е за работа, от колкото предполагах. Убедих се, че не е случайна професията „сладкар“. Също така се убедих, че колкото и етусиазъм да имаш, винаги героят (в моя случай горката Мини) може да изглежда сякаш цяла нощ е пил, препил и в момента реанимира. Това, разбира се, са подробности. Най-важното е, че децата познаха, че е самата Мини Маус. Което придава смисъл на десетките часове, които изкарах в нерви и притеснения за това дали ще се получи. Имаше момент, в който бях на косъм да ѝ направя парашут от фондан и да се спасява през седмия етаж, но това също са ненужни подробности. 

В заключение бих казала, че организирането на каквито и да било житейски събития ми доставят голямо удоволствие. Още повече като става въпрос за дъщето и това ме мотивира на макс да успея да си изпълня предварително направения план. Честно казано, най-големият ми стимул да го правя е реакцията, която предизвиква у Дари. Блестящите очи и широката усмивка са най-голямото ми вдъхновение! ♥