Мамешки работи,  Мамини вълнения

Минимализъм – моето начало

Ако не е станало ясно досега, ще ви споделя, че си падам по купуването на излишни вещи. Много излишни вещи. Толкова излишни вещи, че мога да отворя цял магазин, от който мога да припечеля достатъчно, за да ми стигнат за един приличен автомобил. Минимум.
Естесвтно винаги намирам достойно приложение на вещите у дома, но няма да ви лъжа, че мога да живея и без тях. В тази поредица ще ви споделям моята промяна от максималист към минималист. Предполагам ще бъде бавен процес, но съм сигурна, че ще си заслужава. А и за никъде не бързам и нищо не губя. Само мога да спечеля. И то да спечеля собствените си пари, които да спестя, а не да изхарча безразборно за глупости. 

Ще ви запозная с част от моите мании. Те са били в различни периоди от живота ми и не се гордея мното с тях. Но пък показват каква е била моята реалност и силно се надявам след време да мога да се похваля с положителен резултат ♥

Част от моите мании:

Имах различни периоди в живота си, в които купувах вещи от определена категория. Ето и най-големите ми периоди.

Период на химикалки. Период на палитри със сенки. Период на четки за грим. Период на ножички, печатчета, перфораторчета и други жизненоважни канцеларски материали. Период на органайзери от икеа (в един момент все пак трабва да се организират всичките тези вещи). Период на препарати за почистване – от тичинки на килима до най-труднодостъпната фуга в банята. Приятелят ми ми вика Деса-химика от тогава. Период на бебешки бодита. Период на мокри кърпи за всичко. Период на бяла козметика. Период на детски играчки. Период на дървени детски играчки. Период на (както обичам да им казвам аз) интелигентни атрибути. Период на изчанчена био органик веган храна от щастливи ниви и любимата храна на животните. Период на рокли от Лидъл. Период на детски ранички. Период на още органайзери, този път от други известни магазини като Пепко и Джъмбо. А като споменах Пепко.. Период на Пепко. Период на кинкалерски атрибути. Период на домакински гъби, парцали, парцалчета, митирки и прочие (все още ги заглеждам по магазините). Период на бельо. Период на долно бельо. Период на горно бельо. Период на по-така бельо. Период и на спално бельо. Период на препарати за колата. Период на онлайн курсове. Период на Амазон (най-скорошният). Период на сладкарски пособия. Период на кухненски помощници. Период на часовници, бижута и, разбира се, кутии за организирането им. Период на препарати от Бриколаж. Период на бебешки сапуни за ръце. Период на бебешки мокри кърпи. Период на диадеми за детето. Период на ластичета за детето. Период на детски гащи (все още не е приключил). Период на разни полезни семена. Период на детски чорапи и пантофи. И мога да изброявам още периоди, ама да не стане отегчително.

Какъв е проблемът?

Проблемът е ясен, очеваден и не изисква повече разяснения. Най-хубавото е, че съм го осъзнала и в момента съм в процес на изграждане на различни от досегашните ми навици.

Как мога да го реша?

След като проблемът е налице, аз лично си направих списък с най-необходимите работи в ежедневието и живота като цяло. Стигнах до заключението, че те не са токлова много, колкото аз имам вкъщи. Съответно голяма част от притежанията ми са абсолютно ненужни.

Какво ще ми помогне в самото начало?

Точно навреме Рали (Charly Wilde) създаде едно много полезно минималистично предизвикателство, което аз започнах и активно го изпълнявам всеки ден. Много е приятно, а най-много ме радва фактът, че покрай предизвикателството започнах да се отървавам от вещи във всяко кътче на дома си. Повече информация може да намерите в линка по-долу, където е самата страничка, в която се споделя всякаква информация относно минимализма.

Остава ми само да правя малки крачки като се надявам на най-доброто. Положителните черти на този начин на живот не са изобщо малко. Лично аз виждам следните позитиви:

  • Спокоен живот, в който не поемаш отговорност за твърде много материални неща;
  • Успяваш да спестиш пари, които да вложиш в нещо далеч по-смислено;
  • Самото чувство, когато си у дома и не е претрупано с вехтории, е уникално – свобода, простор и не се задушаваш – какво по-приятно от това;
  • Най-малкото, поддържаш чисти и забърсани от прах  минимално количество вещи;
  • Както казва приятелят ми – крадците да няма какво да ти вземат;

А сега, капка по капка мисля да направя вир от положителната ми промяна ♥