Детски работи,  Полезности

Необходими вещи за новородено

Неизменна част от увеличаването на членовете в семейството е и увеличаването на вещите в дома. В списъците по-долу ще откриете моя прочит за това какво му е необходимо на едно бебе. Със сигурност има много излишни вещи, а и такива, които съм пропуснала като например бебефонът. 

Разделила съм ги в 8 категории, както следва:

Детска стая

Когато избирах легло, много се колебаех между дървено такова, което се трансформира, и сгъваема и преносима кошара. Добре че избрах второто - освен, че е по-бюджетно, ами и мога да го взимам навсякъде със себе си. Към кошарата купих 2 матрака - 1 сгъваем, който ползвам при пътуване, и 1 обикновен кокосов с две лица.
Допълнително към легълцето взех и повивалник. Казвам ви, няма такова удобство!

Бебешка аптечка

Едно от най-важните неща, които трябва да има в бебешката аптечка в първите седмици, е продукт за третиране на пъпчето (преди да падне). Обикновено педиатрите дават насоки - моята ме посъветва да капя по 1-2 капки спирт с капкомер или с памучен тампон, напоен в спирт, да минавам през тази зона.
Друго важно за първите месеци, според мен, са лекарствата против колики.

Хигиена

Най-голямото удобство при къпането ми беше това, че ваната имаше стойка към нея и не се налагаше да се навеждам по никакъв начин.
Друго удобно беше съдчето за поливане, което имаше мек силиконов край, за да не се нарани главичката на бебчо. До ден днешен падат големи игри в банята с този съд + малък леген и 2-3 гумени патета.

Хранене

За мое съжаление, не успях да кърмя Дари, колкото ми се искаше. Но в седмиците, в които го правих, определено си беше голямо удобство за мен. След като спрях да кърмя, преминах на адаптирано мляко и повечето вещи в списъка са необходими при именно такъв тип хранене.
Ако бебето се кърми, повече от 2 шишета, помпа за кърма, пликове за съхранение на изцедената кърма и евентуално нагревател за шишета не мисля, че са нужни в началото.

Козметика

Мой съвет към майките е да не експериментират с много и различни козметики от брандовете. Аз лично се спрях на един бранд, от който купих измивен гел за тяло, шампоан, олио (за зимата), мляко за тяло (през лятото).
Друга полезна козметика е мицеларната вода. Тя има много ползи и може да се нанася на различни места по тялото. Понякога дори я ползвам върху себе си.

Дрешки

Мой съвет към вас е да не прекалявате с купуването на дрешки, защото в първите месеци бебчетата растат буквално като гъбки и дрехите им умаляват много бързо.
Дари получава много дрешки от братовчедите си и съм благодарна, че не се е налагало да правя грандиозни покупки в тази категория.

Препарати

За бебешките дрешки е хубаво да има и бебешки препарат, с който да се перат. Експериментирала съм с много препарати, защото не искам да изнежвам прекалено иначе нежната кожа на детето ми. В първите месеци ползвах едни и същи, но към края на третия месец започнах да изпробвам различни комбинации от аромати.

На разходка

Тук вече много зависи от начина на живот, който майката води. Аз например имах период, в който се разхождах по парковете от обяд до вечерта. Съответно ми трябваха повече вещи при излизането, за да не се налага да се прибирам до вкъщи.
Друга много полезна находка е ергономичната раница, но за нея ще ви разкажа в отделна статия.

♥ Все пак съм длъжна да спомена, че най-важното след появата на новото човече е то да бъде обсипано с любов, грижи и майчина топлина. Сигурна съм, че преди години не е имало такива удобства, каквито могат да се срещнат в днешно време. И изречението „Да бе, баба ти едно време все с (…) си е гледала децата“ леко ме смущава, защото живеем в 21 век и според мен трябва да се възползваме от благините, които са ни предоставени и да не сравняваме живота отпреди 20, та и повече години. Вие на какво мнение сте по тази тема?