Детски работи,  За бебоци

Необходими вещи за новородено (в 8 категории)

Неизменна част от увеличаването на членовете в семейството е и увеличаването на вещите в дома. В списъците по-долу ще откриете моя прочит за това какво му е необходимо на едно новородено бебе. Със сигурност има много излишни вещи, а и такива, които съм пропуснала като например бебефонът. 

Разделила съм ги в 8 категории, както следва:

Категория 1
Детска стая

Когато избирах легло, много се колебаех между дървено такова, което се трансформира, и сгъваема и преносима кошара. 

Добре че избрах второто – освен, че е по-бюджетно, ами и мога да го взимам навсякъде със себе си. Към кошарата купих 2 матрака – 1 сгъваем, който ползвам при пътуване, и 1 обикновен кокосов с две лица. 

Допълнително към легълцето взех и повивалник. Казвам ви, няма такова удобство! Пощадих си кръста благодарение на него. Но, когато детето стане по-активно, не е много удобно от гледна точка на сигурност. 

Кошът за мръсни пелени се оказа една много полезна покупка. И най-вече заради факта, че имаме куче с любопитно носле. А и през първите месеци пелените се сменят твърде често, че да се правят постоянни курсове до контейнера за боклук.

Текстилните покупки се подразбират – комплекти с чаршафи, калъф за възглавница и одеяло. В началото купих 2 комплекта, както и 2 непромокаеми протектора за матрак, за да мога все пак да ги пера и в същото време да е постлано на леглото. В последствие се оказа, че понякога се пере по-често, отколкото се очаква. Купих трети комплект за зимата (заради по-бавното съхнене на прането). В общи линии не са нужни повече от 3 броя, поне според мен.

Непромокаемите чаршафи и калъфи според мен са задължителни. Чаршафи закупих 2 броя за легълцето. А непромокаемият калъф беше предназначен за повивалника.

Пелените са много удобни за подсушаване след баня, постилане под главичката на бебето (удобно за сменяне при рефлукс или просто зацапване), както и за елиминиране на изпотяването в количката или в столчето за кола.

Реших да купя отделен кош за мръсни дрешки. Не исках да се смесват с моите, особено в първите месеци. И за това се снабдих с възможно най-обикновения кош от Джъмбо, който на по-късен етап се превърна в кош за играчки.

Категория 2
Бебешка аптечка

Едно от най-важните неща, които трябва да има в бебешката аптечка, е продукт за третиране на пъпчето. Това е за седмиците, преди да падне. Обикновено педиатрите дават насоки – моята ме посъветва да капя по 1-2 капки спирт с капкомер или с памучен тампон, напоен в спирт, да минавам през тази зона. Но има и по-различни методи. Като например да се посипва със специално прахче. Преди да предприемате каквото и да било, се посъветвайте с медицинско лице!

Друго важно за първите месеци, според мен, са лекарствата против колики. Тук също е необходимо да бъде обсъдено със съответното медицинско лице. За колики могат да се купят и специални торбички с костилки, които да се затоплят и поставят върху коремчетата. Моето дете прекара коликите си предимно в гушкане в мен.

Физиологичният разтвор има широко приложение. Най-често срещаното е за правене на промивки в нослето. Също така може да се добави и като течност за инхалатора. (повече информация за инхалаторите може да откриете на този линк).

Аспираторите за нос са полезна вещ при наличието на хрема. С тях нослето се почиства лесно и бързо. Продават се различни модели – някои се връзват за прахосмукачка, други са на принципа на изсмукването от родител. Има и специални електрически, но не са най-бюджетния вариант.

В първите месеци е възможно педиатъра да назначи прием на пробиотици. Според зависи от здравословното състояние на детето. Според мен, задължително лекарство за бебешката аптечка е антипиретик (температуропонижаващо). Както и лекарство за алергични реакции и друго, което е против повръщане. 

В първите месеци в бебешката ни аптечка имаше само 2 витамина. Витамин Д (който се изписва от педиатър) и витамин Ц (разбира се само при нужда и от ново по препоръка на педиатър).

Към козметичната част от аптечката, винаги присъстват слънцезащитен крем и репелент против насекоми. Като бях купила лепенки и гривни против комари за дългите разходки по парковете. Слагах ги на недосегаеми от детето места (лепенките на количката или на гърба на блузата, а гривните закачах главно на крачетата).

Категория 3
Хигиена

Най-голямото удобство при къпането ми беше това, че ваната имаше стойка към нея и не се налагаше да се навеждам по никакъв начин. Дори изливането на коритото ставаше с помощта на специална тръба, прикрепена за дъното.

Друго удобно беше съдчето за поливане, което имаше мек силиконов край, за да не се нарани главичката на бебчо при евентуален допир. До ден днешен падат големи игри в банята с този съд. А ако се вкарат малък леген и 2-3 гумени патета, игрите свършват чак когато свърши и водата в бойлера.

Бебешката козметика за къпане е неизменна част от хигиената. По-надолу съм споделила повече информация. Най-важните козметични продукти са измивен душ гел, шампоан (или продукт 2 в 1). А когато детенцето започне да седи стабилно, пяната за вана може да се окаже много голямо забавление.

Термометърът за вода е препоръчителен за първите няколко къпания, но според мен водата може да се наглася и по метода с лакътя. Ако при допиране на лакътя в коритото, водата се усеща гореща, значи със сигурност и на бебо ще му е гореща. 

Друга важна вещ към тази категория е хавлиената кърпа. Моделите, които са подходящи за бебета, се състоят от неголяма квадратна кавлия с качулка в единия ъгъл. Според мен 3 са напълно достатъчни. В първите месеци процедирах по следния начин: след като изкъпя бебока, завивам го с бархетна или тензухена пелена и отгоре обгръщам с хавлийката. 

Според зависи от това с колко коса се роди вашето бебче, вероятно ще се нуждаете от четка за сресване в един момент. А гребените обикновено се ползват при наличието на крусти. Дори има и специални гребени за тази цел. Но обикновено се ползват слет третирането на крустите със специална козметика.

Бебешката мицеларна вода действаше благоприятно при подсечено дупе. Преди да намажа с крем, третирах засегнатия участък с напоен тампон с мицеларна вода. Може да се ползва и за почистване на лице или други части на тялото, но след консултацията с педиатър.

Грижата за бебешките нокти включва ползването на нокторезачка или ножичка. Те отново трябва да са специални за нежните бебешки пръстчета. Лично аз до първата година използвах ножичка за рязане на нокти. След това преминах на нокторезачка, но ако детето не седи мирно е опасно, защото може да се щипне не където трябва и да потече кръв (споделям от личен опит, че е доста неприятно. Въпреки че аз ревах повече от детето..)

Категория 4
Хранене

За мое съжаление, не успях да кърмя Дари, колкото ми се искаше. Но в седмиците, в които го правих, определено си беше голямо удобство за мен. 

След като спрях да кърмя, преминах на хранене с адаптирано мляко и повечето вещи в списъка са необходими при именно такъв тип хранене. 

За кърмено бебе според мен е важно майката да ползва помпа за кърма. А при по-голямо количество, да се замразяват във фризер чрез специални пликчета за целта. А докато майката свикне с кърменето, според мен е хубаво да разполага и с крем за зърна. 

Независимо дали е кърмено бебето, или не, препоръчително е да има шишенце за вода

За бебенца, хранени с адаптирано мляко, са необходими малко повече атрибути. Например поне 3 шишета, които да се ползват за мляко. Има голям избор от шишета на пазара. Главно майките се колебаят между стъклени и пластмасови шишета. И двата вида имат както предимства, така и недостатъци. Например стъклените крият риск от нараняване заради тежестта си (или още по-неприятното – да се изпусне на пода и да се счупи). При пластмасовите този риск го няма, но поддръжката е малко по-сложна. И без стерилизиране (или изваряване) е почти невъзможно да се измият достатъчно добре.

За всяко едно шише се полагат и по няколко биберона – с различни дупки. За определен възрастов периот на бебето се полагат различни видове биберони. Например за по-големи бебета е логично да са повече дупките. Факт е, че в родилните отделения имат практика да слагат биберони с много големи дупки. Правят го от гледна точка на бързина на хранене. Но след това могат да се получат проблеми (при засукване от гърда, защото е по-трудно, отколкото шишето от роделното, с което буквално са накапвали мляко в устата на бебетата).

Биберонзалъгалка също спада към препоръчителните вещи. И въпреки че не всички бебета ги приемат, педиатрите съветват да се ползват най-вече в първите няколко месеца по време на сън. Към бибероните могат да се закупят и специални кутийки, в които да се съхраняват. А за да не се губят, продават специални клипсове, с които се прикрепят към дрешката.

Когато правех разходки навън и те съвпадаха с някое хранене, прибягвах до носене на гореща вода в термос. Разреждах я със студена, за да се получи перфектна за адаптираното мляко. А самото мляко поставях в специални контейнерчета като го дозирах предварително. В периодът на захранване, много полезна и удобна вещ се оказа термосът за храна. 

Към електроуредите, лично аз бих препоръчала няколко: стерилизатор, нагревател за шишета и пюрета и уред за готвене на пара. И трите ми бяха в огромна помощ при отглеждането на новородено. Малко помече информация относно захранването може да откриете в този линк.

 

Категория 5
Козметика

Мой съвет към майките е да не експериментират с много и различни козметики от брандовете. Аз лично се спрях на един бранд, от който купих почти всичко. 

Неизменна част от бебешките козметики е измивният продукт. Предлагат се много и различни на пазара. Аз в началото започнах с комбиниран прокукт за тяло и коса, но в последствие скалпът започна да изсъхва доста. Тогава взех решението да използвам отделно измивен гел и отделно шампоан. След това нямаше проблеми с изсъхването на скалпа. 

Бебешката мицеларна вода не е задължителна покупка, но действа благоприятно при подсичане в зоната на пелените.

Козметиката за след баня спада към задължителните продукти. Олиото не е препоръчително да се използва през топлите месеци. Тогава аз използвах мляко за тяло като мажех единствено след баня. През зимните месеци може да се използва както олио, така и мляко за тяло.

 

Друга важна бебешка козметика е кремът против подсичане. Аз лично имах 2 вида – първия за профилактика при смяна на пелени, а вторият – при наличие на подсичане. Тествала съм различни марки, но съветът ми е да не се сменят твърде често. И ако бебешката кожа свикне с една марка, да си продължи с нея.

През зимата чувствителната кожа на бебенцата е хубаво да има допълнителна защита. В такива случаи аз купувах специален крем за лице, който е предназначен за ползване при студено време. Може да се срещне под наименованието „колд крем“.

А двете задължителни покупки при всяко едно новородено са: мокри кърпи и пелени. Като за мокрите кърпи има богат избор от брандове. В първите месеци залагах на кърпи, които съдържат голям процинт вода и почти никакъв аромат. След това тествах и други. А за пелените отново е въпрос на личен избор какъв бранд ще се избере. Единствено трябвада се съобразява размера според килограмите на бебето.

 

Категория 6
Дрешки

Мой съвет към вас е да не прекалявате с купуването на дрешки, защото в първите месеци бебчетата растат буквално като гъбки и дрехите им умаляват много бързо.

Изборът на вида дрешки зависи много от това в какъв сезон ще е родено бебето. При летните бебета в първите месеци са по-леки дрешки. При зимните бебета съответно е обратното. 

Когато изписват майката и бебето от родилното, някои предпочитат да закупят специално комплектче с включени всички необходими дрешки. Разбира се, не е задължително, но аз до ден днешен си пазя тези дрешки – мил спомен оставят.

В първите месеци на бебчо най-удобните дрешки са тези, които се събличат и обличат лесно. А заради честата смяна на пелени, това действие ще се случва по няколко пъти на ден. От всички изброени долнища в спикъка, според мен ританките са най-удобни от гледна точка на това, че няма да се губят миниатюрни чорапчета. 

Бодитата с къс ръкав са подходящи за обличане под всякакви дрешки. Аз лично ги обличах най-отдолу. И над тях слагах  блуза с дълъг ръкав, ромпър или друга горна дреха. Бодитата с дълъг ръкав могат да се носяк састо самостоятелно, така и под друга връхна дреха. Отново зависи от сезона.

И независимо дали обличате бебето с еднакъв тип дрехи, или не, хубаво е тези, с които спи през нощта да са различни от дневните. Отделно, след като се изкъпе вечерта, обикновено се слагат чисти дрешки за сън (пижамка).

Категория 7
Препарати

Бебешките препарати са препоръчителни, дори бих казала задължителни. 

Нежната бебешка кожа е твърде деликатна, за да се рискува с обикновени перилни препарати. Затова са създадени специални – бебешки препарати, с които да се перат дрешките. Експериментирала съм с много препарати, защото не искам да изнежвам прекалено иначе нежната кожа на детето. В първите месеци ползвах един и същ, но към края на третия месец започнах да изпробвам различни (както течни, така и под формата на прах).

Към перилния препарат обикновено се прибавя и омекотител. Няма нищо по-хубаво от къща, ухаеща на бебенце. 

Към перилните препарати бих добавила и специален бебешки препарат за петна. Обикновено са под формата на спрей. Впръсква се директно върху петното и се пуска в пералнята.

За бебешките шишета и залъгалки е препоръчително да се използва и специален бебешки препарат за съдове.

 

За удобство при миенето на съдове е хубаво да се купи и четка за шишета. А след измиването с четка и препарат, педиатрите съветват шишетата да бъдат стерилизирани. В днешно време най-лесният (но по-скъп вариант) е да бъде с помощта на стерилизатор. Алтернатива е да се изваряват в тенджера с вода. След кипването се изваждат.

Категория 8
На разходка

Тук вече много зависи от начина на живот, който майката води. Аз например имах период, в който се разхождах по парковете от обяд до вечерта. Съответно ми трябваха повече вещи при излизането, за да не се налага да се прибирам до вкъщи. 

Друга много полезна находка е ергономичната раница, но за нея ще ви разкажа в отделна статия.

А в раницата към количката най-важната вещ, според мен, е памперсът. След това по важност са мокрите кърпички.

По-долу ще откриете подробен списък с вещи за разходка с бебе, които евентуално може да вземете със себе си.

В Instagram поста може да откриете различни мнения и съвети, които са оставени в коментарите. Линк към него – отдолу.

Маги, от Magisanvlog, има полезно видео по темата. Линк към него ще откриете отдолу.

Категория 9
Други

В тази категория са всички останали вещи, които съм пропуснала да спомена. Като например играчки.

В първите месеци най-използваните играчки при моята дъщеря бяха:

Все пак съм длъжна да спомена, че най-важното след появата на новото човече е то да бъде обсипано с любов, грижи и майчина топлина. Сигурна съм, че преди години не е имало такива удобства, каквито могат да се срещнат в днешно време. И изречението „Да бе, баба ти едно време все с (…) си е гледала децата“ леко ме смущава, защото живеем в 21 век и според мен трябва да се възползваме от благините, които са ни предоставени и да не сравняваме живота отпреди 20, та и повече години. Вие на какво мнение сте по тази тема? Може да използвате Messenger бутона.