Мамешки работи,  Вкъщно

Сладкарски пособия – част 1

Работа с фондан

В блог поста за организацията на втория рожден ден на Дари ви бях споделила, че се нарамих с нелеката задача да направя домашна торта като ползвам фондан за украса.

Самата торта беше лесна, но фонданът.. Там си беше голяма мъка. Все пак успях да я докарам до някакъв приличен вид и затова реших да ви покажа уредите, които използвах за моделирането. Кой е ползван по предназначение, кой не – няма да коментирам. Важното е, че успях да стигна до краен продукт.

1. Силиконова подложка

Не съм голям разбирач, предполагам и няма да бъда достатъчно компетентна по тази тема, за да ви уча на каквото и да било в сладкарството. 

Доколкото знам, силиконът не е подходяща материя за работа с фондан. Но понеже нямах специална подложка, прочетох в интернет за един трик, в който се посипва подложката с царевично нишесте и по този начин се избягва полепването на фондана.

Е, казвам от личен опит, че действа.

2. Точилка

Тази също не е подходящата за боравене с фондан, но отново трикът с царевичното нишесте работи.

Подходящите уреди за разстилане на фондан, марципан и други моделиращи пасти са пластмасова точилка като по-бюджетен вариант и акрилна такава, която няма особена разлика в цената с пластмасовата.

 

 

3. Иструмент за моделиране – тип игла

Този уред е със стоманена игла, която е подходяща за фино моделиране на захарните теста, маркиране на желано място или пък отнемане на дребни детайли. 

Наскоро разбрах, че е перфектен за коригиране на айсинг, така че със сигурност ще го пробвам и по този начин. 

 

4. Уреди за изрязване и оформяне – с колела

Това е комплект с инструменти за изрязване на фондан и други захарни теста. Много са удобни.

Честно казано, използвах само накрайника, който прилича на скалпел и останах приятно изненадана от резултата.

5. Комплект инструменти за моделиране – топки

Този комплект от инструменти е предназначен за правене на цветя. Не го ползвах с такава цел, но ми послужи за заглаждане на някои детайли на фигурката от фондан. 

Със сигурност след време ще се пробвам да направя някое цветенце с тези топчици, защото наистина резултатите изглеждат вълнуващи.

6. Уреди за моделиране 

Този комплект от уреди с мини топчета в двата края според мен ще е подходящ и за декорации на маникюр. Супер прецизно е и биха станали перфектни миниатюрни дупчици (или точици).

Лично аз ползвах един от тези инструмени, за да успея да моделирам лицето и формите по него на Мини Маус.

Част от сладкардсите ми атрибути, бои, формички, малки шприцове и т.н. държа в една пластмасова кутия с капак и по този начин ми е удобно, когато се наложи да я използвам за приготвяне на нещо сладичко за душата.

Надявам се този блог пост да ви е бил полезен, а скоро очаквайте да видите и как ги използвам тези уреди. Също и продължението от следващите части  ♥