The List Lady,  Организация

Организиране на детски рожден ден (Дари на 3 г.)

Организиране в няколко лесни стъпки

От 2019 година насам всеки декември месец ми е „месецът на организациите“ (с лека нотка на „фалит“). Първо рождения ден на дъщеря ми, след това и Коледа, накрая и Нова Година.. 

Но пък изобщо не искам да звучи като оплакване. Обожавам да организирам всичко, което може да бъде организирано.

В този пост ще ви разведа из стъпките, които следвам, когато организирам рождени дни.

Най-долу ще откриете какви са останалите 5 стъпки, които съм описала във втората част на този пост.

Стъпка 1

Ден и час

Защо ли съм сложила определянето на ден и час като първа стъпка? 

Много често се случва рождените дни да се падат през седмицата, когато всички са на работа. В такива обстоятелства някои родители предпочитат да изместят партито за най-близкия уикенд. 

Лично аз, за трета поредна година правя събиранията на самия ден. Единствено съобразявам часа с работното време на големите гости.

Относно часа, хубаво е да се съобразят няколко фактора:
  • ден от седмицата (през делничните дни единтвеното ограничение би било откъм работно време на родителите. През уикендите би било по-подходящо, ако, разбира се, не се държи прадненството да си е в самия ден);
  • възраст на децата (повечето малки деца имат дневен режим на спане, бодърстване и хранене);
  • работно време, ако е в заведение (с извънредните положения в страната, които за съжаление са част от живота ни, не можем да сме сигурни дали няма да има някоя забрана за ходене по заведения, или пък след определен час да се затварят заведенията);
  • брой гости (поради същата причина с извънредните положения, броят на гостите също може да бъде засегнат, ако се празнува в заведение).

Стъпка 2

Място

В днешно време има огромен избор от места, на които може да се празнува детски рожден ден. Ето няколко предложения:
И все пак и хубаво да бъдат съобразени:
  • Сезонът – В топлите месеци може партито да се направи на открито, но защо пък и през студените да не може. Представих си следната картина: навалял е пухкав сняг, времето е меко и грее приятно слънчице, дрескодът за поканените дечица е грейка или космонавтче, осигурени са шейни, топли чайове и добро настроение. Може да се извика и аниматор. Някоя Елза например. Ще пасне перфектно в замръзвалата обстановка.
  • Възрастта на децата – за деца на 1 година забавленията са едни, за деца на 2 години се отварят нови врати, а вече след три – ела и ги настигни. 
  • Планираният бюджет – ако правим празненство тип малка сватба, със сигурност ще ни трябва и достатъчно просторно място, на което да се поберат гостите. Но ако бюджетът е по-скромен, не значи, че детето няма да се забавлява също толкова много. Все пак това е и идеята на тези празници. 

Стъпка 3

Гости

След като сме определили кога и къде ще бъде партито, е време да решим и кого да поканим.

Тук си е въпрос на лична преценка. Някои хора канят само най-близките си, други пък канят близки, познати, не толкова познати и далечни. И в двата случая има (поне) един рожденик и хора, които да уважат празника му.

Покани за гости:
Хартиени покани за гости:

Хартиената покана, според мен, е един супер сладурски спомен. Виждала съм на много места да продават дори тематични. 

Ако не живеехме в пандемични времена, вероятно щях да раздавам и покани на гостите. Те са по-скоро за децата, но все пак е удобно да знаеш мястото и часа, без да се налага да звъниш. Отделно като са с темата на партито, става още по-хубаво.

Дигитални покани за гости:

Друг вариант за покани са т.нар. дигитални. Има всевъзможни темплейти на такива. Удобен сайт за работа е Canva – има безброй възбожности.

Друга идея е да се направи събитие във Фейсбук, на което да се поканят всички гости. Там могат да се създават всякакви въпросници, анкети, както и гостите да разберат всички подробности около празненството. Би било полезно за поводи с много на брой гости.

Стъпка 4

Бюджет

Вероятно тази стъпка трябва да е на едно от първите места. Причината да го сложа накрая е, че аз самата нямам навика да правя предварителен бюджет. 

Това, което правя вече 3 поредни години, е да записвам всички разходи и да тегля една черта накрая, за да видя колко пари съм похарчила. 

Нямам дългогодишен опит в организирането на детски рождени дни, но за тези 3 години успях да стигна до следните изводи:

Предполагам всяка следваща година ще имам все повече яснота за това колко лева би ми излязло празненство у дома. 

Много грубо сметнато излиза около 300 лв. (200 храна и напитки, около 50 торта, около 50 украса) и всичко е много относително. Може украсата да излезе по-евитина, а може и в пъти по-скъпа (ако се наеме агенция например). Както и с тортата – има скъпи торти, има евттини, но най-евтино, според мен, би излезнало да се направи домашна торта.

А ако не се празнува у дома, със сигурност ще излезе много над 300 лв.

Допълнителни идеи

Споделям и 18 идеи за места, на които децата биха се забавлявали много. В повечето от тях съм сигурна, че предлагат възможност за празнуване на детски рождени дни.

Споделям и още две идеи. Те, разбира се, не са задължителни, но аз си спазвам традицията още от първия рожден ден на дъщеря ми и винаги подготвям по нещо скромно.
Подаръчета за големите

Винаги залагам на нещо за хапване. Не си падам по подаряването на ненужни дребни джунджурии, които да събират прах. Досега съм подготвяла само домашно направени сладки. За третия рожден ден чисто физически не ми остана време и затова реших да импровизирам. 

От близкия супермаркет купих различни видове пакетирани по единично бонбони. Предварително бях купила от Джъмбо специални триъгълни пликчета за целта. Опаковах подаръчетата и ги оставих пред всяка чиния при подредбата на празничната маса.

Подъръчета за децата

Предишните два рождени дни подготвях домашни сладки и за децата. Тази година реших да им спретна малки кутийки със „забранени“ лакомства и дребни играчки.

Лакомствата бяха: яйце киндер, 2 киндер шоколадчета, желирани бонбони, пезчета, малки киндер топчета, малки бонбонки Линд. Условието да им подаря кутията беше да не изяждат всичко наведнъж.

Освен лакомства, имаше и карти за игра от Пепко, малък лабиринт с топченце и малка игра с местене на цифри.

Децата много се изкефиха.

Във втората част на ще откриете следните аспекти от организацията на детски рожден ден: