Детски работи,  Неголеми деца

Занимания за деца (2-3г.)

10+ занимания за деца на възраст между 2 и 3 години

Оказахме се затворени у дома 14 дена поради непредвидени, но все пак задължителни обстоятелства. Първоначално се притесних, защото по принцип детето ми посещава детска градина и не се налага през седмицата да се занимаваме заедно.

В първата седмица от престоя ни вкъщи преобладаваха детски филмчета и телевизия, но като се стабилизирах малко, прекратих екранното време и започнах да предлагам всякакви игри с играчки и, както ги наричам аз, интелигентни вещи.

В този пост ще откриете различни занимания за деца, които съм разделила в 3 категории, както следва:

Интелигентни вещи

Оцветяване

Оцветяването е едно от любимите интелигентни занимания на Дари. Когато пътуваме някъде, винаги взимам поне една книжка и пликче с пастели или флумастери. 

Винаги слагам нещо за оцветяване в BusyBag-а, когато пътуваме или сме на „скучно“ за децата място.

 

Оцветяване с вода

Оцветяването с вода има много позитиви. На пъво място, и според мен най-главният, е чистотата, която оставя след себе си. Картините придобиват цвят, в същото време няма следи от пастели, флумастери и бои навсякъде, до където се докосне детоето.

Освен книжки, има и постелки за оцветяване, които работят на същия принцип. Те могат да имат специална писалка, която се пълни с вода, за да се рисува. Но по-лесно сякаш е да напълня чашка с вода и с обикновена четка да се намокря, за да излизат отдолу цветовете.

Стандартно оцветяване

Тук няма нищо особено – просто обикновена книжка за оцветяване и всякакви пособия, с които може да се придаде цвят на картинката. 

На пазара има огромно разнообразие от книжки и в друг пост мога да споделя кои намирам за сполучливи.

А атрибутите, с които Дари най-често предпочита да оцветява, са следните:

 • Флумастери; 
 • Пастели;
 • Печати (като се наслои мастило върху мастило дадената картинка придобива интересни цветове);
 • Боички;
 • Моливи.

Като съм ги изброила от най-любимо към не толкова използвано.

Рисуване

Рисуването го определям като отделно занимание, защото развива въображението и творческата мисъл на детето. 

Една много полезна покупка от Икеа се оказа държачът за топче хартия – и дървената част, и самото руло са от този магазин.

Оставям линкове към сайта на ИКЕА за:

Много съм доволна от тази инвестиция, защото е много по-лесно да се развие хартия от рулото, отколкото да се ползват хвърчащи листове например. 

Случва се хартията да я ползвам като постелка за масата при игра с пластилин или друго зацапващо занимание. Спестява време, ресурси по почистването, а и може да се измислят допълнителни игри (например ограждане с пастел на някое петно).

Activity binder

 „Activity binder“ представлява папка, в която може да има различни задачи според възрастта на детето (и според креативността на майката).

Идеята е всеки лист да е сложен в отделен прозрачен джоб, върху който меже да се пише с маркер и изтрива след това (иначе казано – листът със съответната задача става за многократно ползване). Или пък да се създават задачи, които включват различни материали и предмети като: велкро, различни дървени и недървени елементи, изрезки, букви и цифри, щипки, копчета, кубчета, дървени пръчки и много други.

Какво е необходимо за създаването на Activity binder:
 • Папка или класьор, в който могат да се закачат стандартните джобове;
 • Прозрачни джобове, по възможност по-плътни, за да не се съсипят бързо;
 • Удобен за детската ръчичка маркер и гъбичка (или салфетка), с която да се изтрива написаното;
 • Принтиран лист с определена задача на него;
 • Могат да се ползват допълнителни елементи, с които да се правят интересни задачи. В линковете по-долу ще оставя места, откъдето могат да се почерпят стотици идеи;
 • Друга идея е листовете със задачите да се ламинират. В домашна обстановка това става с машина за ламиниране и специални консумативи за нея. Но в почти всяка книжарница предлагат тази услуга и може да се избегне инвестицията на такава джаджа.

Детски книжки

С капачета

Любимата ни поредица е на издателство ФЮТ: Енциклопедия за най-малките. Защо? Какво? Как?

Един неоспорим факт за този тип книжки е, че дъщеря ми има интерес към тях от както беше на година и половина. По принцип препоръчителната възраст е 2г., защото преди това децата може би няма да внимават как разглеждат книжката и някое друго капаче може да изчезне.

Трудно ми беше, но прежалих по няколко страници от първите купени книжки, защото Дари успя да откъсне капачетата. Но с времето се научи да ги пази и сега (на почти 3г.) ги разглежда с огромен интерес и постоянно ми носи някоя, за да четем заедно.

За тази поредица прецених, че няма да купувам абсолютно всичките книжки, а ще взема само тези, които отговарят на интересите на детето в даден период от живота. 

По-долу ще оставя списък с книжките, които имаме купени до този момент, както и тези, които съм набелязала да купя след време.

Плюсове на книжката:
 • Красиви рисунки;
 • Полезна информация;
 • Детето може да научи всякакви навици, факти и общоприети правила;
 • Занимателни са дори детето да се остави да ги разглежда самостоятелно;
 • Има книжки на всякаква тематика и дори предстои да излизат нови;
Възможни минуси:
 • Капачетата могат да се откъснат без особено затруднение;
 • Цената им е около и над 10 лв. за книжка. Според мен си заслужават парите, но все пак е хубаво да се има предвид, ако някой желае да събере цялата поредица.
Книжките, които имаме до този момент от поредицата:
Поредица Дисни

Тази поредица започнах да я събирам през далечната 2019г. По спомен беше март месец. От тогава всяка седмица излиза по една. Първите няколко броя едвам се намираха по магазинчетата, в които продават вестници. В последствие хората сякаш спряха да ги търсят толкова много. 

Към днешна дата от издателството дори правят „подаръци“ като към седмичната книжка прикрепят стари броеве, които не са успяли да продадат.

Плюсове, които намирам в тази поредица:
 • Когато се наредят по номера, се получават картинки от кориците и наистина изглежда много красиво от далече;
 • Изображенията вътре са красиви, но това мисля, че се подразбира. Все пак става въпрос за Дисни;
 • Ако се събира цялата поредица, както правя аз, има огромен избор от приказки, които могат да се четат с детето.
Минуси, които отчитам в поредицата:
 • Текстът не е добре преразказан;
 • Има изрази, които не мисля, че са подходящи з приказка за деца;
 • Има правописни и пунктуационни грешки, което не мисля, че е допустимо за каквато и да било книга;

Играчки

LEGO

Още от мойто детство съм голям фен на Лего. Не съм се и замисляла дали да купя и на дъщеря си. По мое време не помня да е имало Лего Дупло, но сега то е факт и успява да зарадва и най-малките. 

Препоръчителната възраст за Lego Duplo е в зависимост от модела, но повечето са за над 1г.6м.

Един интересен факт за легото е, че ако се изгуби някоя част може да се поръча нова. За целта просто трябва да се знае кой модел е дадения комплект.

Ето и кои имаме ние:
 •  Влакче с числа – 10847
 • Пожарникарски хеликоптер и полецияйска кола – 10957
 • Булдозер – 10930
 • Животни от саваната – 10904
 • Моят първи влекач – 10883
 • Класическо Лего в кутия – 10713
Дървена кухня

Купих дървената кухня, когато Дари нямаше навършена 1 година. Не се сдържах и я сглобих почти веднага. В началото интерес създаваха копчетата, които тя успяваше да достигне и да натисне, както и отваряне/затваряне на вратичките. 

Според мен, това е една от най-добрите инвестиции в играчка, които съм правила някога. Сигурна съм, че би могла да си играе до 6-7 годишна възраст с нея.

Освен самата кухня, успях да накупя и ненужно голямо количество от посуда и храна за  нея. Като се започне с тостер, кафемашина, миксер, щанд за сладоледи, барбекю, пещ за пица, тенджери и тигани, бъркалки и щипки. И се стигне до дървени плодове и зеленчуци, комплект за чай, дървени тестени, млечни и месни храни и т.н. и т.н.

Интересът към подобен тип игри се поражда от личния пример, който се дава на детето. И любимото на моята дъщеря е да ме попита какво искам и като кажа например „кафе с мляко“ и тя отива да ми направи и го носи след това.

Причината да имаме толкова много играчки от този тип вероятно е заради факта, че по мое време не е имало подобни и в момента си изживявам повторно детството с тези. Не знам. Каквото и да е, и двете с Дари сме щастливи като си играем с тях. 

Магазин

От скоро, дъщеря ми започна да проявява желание да играем на продавач и клиент. Понякога се изумявам какви идеи се раждат в главата ѝ.

Предполагам, че този интерес се породи когато започна да наблюдава какво се случва на касата в истинските магазини. Отделно, за да седи до мен, обяснявам че преди да вземем нещо, то трябва да се маркира, да се дадат парички и чак след това като е купено може да се консумира.

В този период ѝ подариха пластмасовия касов апарат и започна да прилага всичко видяно вкъщи. Продава ми всякакви вещи, маркира ги, давам ѝ парите и тя старателно ги прибира в касата. 

Играта на „магазин“ според мен е перфектна за развиване на речевите умения. Отделно се научават и важни уроци – като например да не се взима нищо от магазина, без да е платено.

 

Интересът към пластмасовата каса е по-голям, отколкото към дървената. Причината за това вероятно се крие в липсата на издаване на досадни звуци в дървената. Единствения звук при нея е при натискането на копчето за маркиране. 

Но пък дървената везна е голямо забавление. Не знам как не са се счупили копчетата досега.

Бебета

Като малка имах една кукла Baby Born. Тя беше като истинска по онова време, защото можеше да се храни със специална смес и след това по пластмасовия хранопровод да слезе надолу и да изцапа пелените. 

Отделно към бебето имаше раничка с бебешки атрибути за отглеждане, кенгуру, гърне и голямо количество дрешки, с които да се преоблича. 

В момента това бебе ми е станало „внуче“ – дъщеря ми полага грижи за него. 

Много ми е интересно да наблюдавам развиването на майчинския инстинкт в 2 годишно дете. Тя го завива, гали го, гушка го (защото било плачело), слага му боклуци в устата (защото било гладно и трябвало да го нахрани), слага му биберон да го успокои, развозва го с количката навсякъде  и т.н.

Става ми много мило, защото и аз съм се грижела за същото бебе по същия начин.

Бонус игри

Пластилин

Играта с пластилин никога не омръзва. Не е като другите занимания – на периоди. 

Игрите, които могат да се измислят с пластилин са безброй. Ако на някого му е интересно, мога да направя отделен пост с идеи за игри.

Наскоро купих и една книжка, в която има много идеи за правене на фигурки. 

Уредите, с които Дари си помага при игра, съм купувала от различни магазини. Кутията на Fisher Price е от Джъмбо и в нея успях да побера всичко.

За да не се цапа творческото място, или опъвам хартия от рулото (както споменах по-горе), или слагам силиконова постелка, която е предназначена за правене на сладки (офомяне на тестото). Според зависи от мястото, на което се намира вкъщи. 

 

Ежедневни дейности

Полезно както за мен, така и за дъщеря ми, е да я включвам в домашните задължения. Пример за такива са:

В този пост няма нищо особено като информация. Но все пак се надявам да съм дала идеи за занимания или да сте намерили нещо полезно в него. Ако имате някакви въпроси, може да ползвате Messenger бутона, или да се свържете с мен в социалните мрежи. 

Чувствам се длъжна да споделя, че в поста няма нищо спонсорирано. Линковете също не са обвързани с продажба.